De impact van Corona op de werkvloer; deel 3.

JoyceInspiratie, Link in bio Leave a Comment

Wij hebben gekeken naar hoe het nu en straks op de werkvloer verder moet! We behandelen de komende week meerdere onderwerpen in verschillende blogs. In de vorige blogs hebben we geschreven over het verbinding houden tijdens het thuiswerken en welke impact de maatregelen hebben op het individu, team en de organisatie. Deze week bespreken we hoe je nu op de juiste manier weer opstart met elkaar op de werkvloer.

Reboarding; Hoe pak je dat dan aan?

Wees je ervan bewust dat werknemers anders terugkomen dan 2 maanden geleden, maar ook dat er grote verschillen zijn in de manier waarop ze de afgelopen periode beleefd hebben. Dit inzicht als organisatie en manager in deze verschillende situaties van medewerkers is van belang. In het vorige blog hebben we de mogelijke tegenstellingen en verschillen beschreven. Maar inzicht is stap 1, stap 2 is aandacht en stap 3 is actie. In dit derde blog op rij, gaan we dan ook in op de te nemen actie!

Wellicht ken je de term reboarding al. Dit is het begeleidingstraject voor een medeweker die terugkeert binnen een organisatie, bijvoorbeeld na een periode van afwezigheid wegens ziekte. Dit vraagt aandacht en tijd van de leidinggevende. De juiste communicatie hierin is key. Maar dan heb je het over één individu. Nu sta je als organisatie voor de taak om alle medewerkers tegelijk te reboarden. En niet allemaal met dezelfde behoeften. De een zal een minder intensief traject nodig hebben als een ander.

Hoe dan ook is persoonlijke aandacht en in gesprek gaan met elkaar een belangrijke eerste stap om te nemen met het team. Eigenlijk te vergelijken met een debriefing na een project of incident. En dat voelt tegenstrijdig, want voor het gevoel van de ondernemer, directie of manager staan ze aan het begin van een nieuwe uitdaging. Maar aandacht en evaluatie van de afgelopen weken met het team is echt van cruciaal belang voor de individu, het team en de organisatie.

Breng het team bij elkaar en creëer in een korte inleiding een veilige setting met een duidelijk doel. Je wilt elkaar op de hoogte brengen van hoe het met ieder teamlid gaat. Zorg ervoor dat er voldoende tijd is om iedereen aan het woord te laten. Vergis je dan ook niet hoeveel tijd dit zal vragen op een van de eerste dagen dat iedereen er weer mag zijn.

Je kan vragen stellen als manager, je kan er ook voor kiezen om dit te laten leiden door een externe, zodat de manager ook onderdeel is van het proces. Begin met vragen op het gebied van werk als het team niet gewend is om over prive-zaken te spreken met elkaar of met de manager. En verdiep het gesprek dan door vragen te blijven stellen:

  • Heb je zaken die beter gingen dan op kantoor?
  • Zie je ergens tegenop nu we weer gaan opstarten?
  • Hoe is de situatie thuis met partner, kids, ouders?
  • Heeft corona jou of jouw naasten geraakt?
  • Ben je ergens tegenaan gelopen in de afgelopen weken die je anders hebben laten kijken naar (onderdelen van het) werk?

Meer specifiek:

Werk je in een organisatie waarvan je voorziet dat er mogelijk een splitsing zal ontstaan? Dan kan je in deze sessie dit bespreekbaar maken. Ga het gesprek aan, of zet een werkvorm in waarmee ze inzicht in elkaars belevingswereld en ervaringen krijgen. Vervolgens bespreek je dit plenair zodat de spreekwoordelijke roze olifanten benoemd worden.

Wanneer er in het team sprake is van angst, door leeftijd, aard van het werk in combinatie met het virus of angst voor het verliezen van banen is het belangrijk om dit ook te benoemen. Angst kost namelijk enorm veel energie, die je vervolgens niet kan stoppen in je werk. Op dit onderdeel heeft de werkgever geen invloed, het is dan ook niet de bedoeling om hier een antwoord op te bieden. Maar samen (h)erkennen van angst en onzekerheid helpt om een situatie te creëren waarin je verder kan met elkaar.

Het nieuwe-normaal en de 1,5 – meter samenleving, ook dat is een onderwerp wat in deze bijeenkomst thuishoort. Want hoe richten we dat in met elkaar. Welke gedachten en wensen hebben de teamleden zelf? Denk aan koffie-automaten, printers, pauzes. Heel praktisch eigenlijk. Maar ook weer het gevoel. Ikzelf kan er maar moeilijk aan wennen, het voelt zo afstandelijk als je in gesprek bent. En ook als iemand dan de berm in schiet op het moment dat ik langsfiets voelt (ook al snap ik het rationeel heel goed) toch gek.

En dan door…. Natuurlijk is dit proces niet klaar na één bijeenkomst. Dit vraagt voor de een meer tijd dan voor de ander. Maar sluit de bijeenkomst wel positief af door te kijken naar wat het de organisatie en de personen gebracht heeft en welke kansen er nu voor de organisatie in het verschiet liggen. Hier ligt ook echt een vraag voor directie en managers, pak je het op zoals het was, of pak je nu de kans om te kijken naar wat er eigenlijk goed ging zonder controle en interventie en pak je die dingen op waar je als organisatieproblemen ondervond tijdens de afgelopen weken en kijk je vooruit naar de kansen.

Oog voor de thuissituatie

Van ‘gewoon’ naar de ‘intelligente lockdown’ was direct en opgelegd. Bij het opbouwen van het nieuwe normaal zal ieder zijn eigen weg bewandelen, ingegeven voor de organisatie, de school en de persoonlijke situatie. Probeer hier zoveel mogelijk oog voor te hebben. Natuurlijk weten wij ook dat kinderen en de opvang daarvan en de verzorging van familie niet de zorg is van de werkgever, maar de teamleden hebben er wel mee te dealen en daardoor de organisatie ook. Er zijn regelingen zoals het calamiteitenverlof en lang en kortdurend zorgverlof waar aanspraak op gemaakt kan worden. Dit vraagt beide om doorbetaling vanuit de werkgever. Verre van ideaal, maar hou ook het grotere geheel in de gaten. Wanneer er nu in de tussenperiode nog begrip en ruimte is, zal dit uiteindelijk bijdragen aan de duurzame inzetbaarheid en de loyaliteit van de werknemer.

In ons volgende blog hebben we het over de impact van deze corona-periode op onze loopbaan en persoonlijkheid.

Verhelder Talent

We hopen dat deze reeks van blogs je helpt om te kijken naar wat er nodig is op de werkvloer, voor elke individu, om zo de duurzame inzetbaarheid voor de organisatie zo optimaal mogelijk te krijgen.

Wil je de artikelen graag toegestuurd krijgen in de vorm van een whitepaper, dat kan!

Whitepaper Impact van Corona op de werkvloer

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Wat is jouw ervaring? Laat het ons weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.