Verhelder Talent

Leeftijdsdiscriminatie: te oud voor een nieuwe baan?!

Tijdens de workshops en lezingen die we geven krijgen we vaak te horen dat mensen niet aan een nieuwe baan komen door leeftijdsdiscriminatie door recruiter of werkgever. Hoe ga je hier mee om?! Ben je dan écht te oud voor een nieuwe baan?

Nee, natuurlijk niet! Je bent toch meer dan je leeftijd? Maar hoe komt het dan dat niet je ervaring, maar je leeftijd zo doorslaggevend is in het solliciteren?

Typisch 50 plus

Leeftijdsdiscriminatie blijkt vaak voort te vloeien uit stereotypering van groepen. Dit betekent dat we automatisch gedrag of kenmerken toekennen aan een bepaalde groep. Negatieve stereotypering van groepen zorgt ervoor dat de voorkeur van werkgevers uitgaat naar kandidaten van andere groepen. Ze hebben bijvoorbeeld liever een jongeman van 28 dan een dame van 52 jaar, omdat ze het beeld hebben dat de dame minder productief zal zijn en relatief duur. En waarschijnlijk is ze ook niet heel handig op de computer. Een beeld wat helemaal niet hoeft te kloppen natuurlijk!

Benadeling waarbij vaak geen sprake is van opzet en (vaak onbewuste) stereotypen een grote rol spelen, is moeilijk te herkennen en erkennen door werkgevers.  Dit zorgt er voor dat werkgevers dus ook niet de noodzaak zien van het nemen van maatregelen of het veranderen van het selectieproces. Ze zijn het namelijk helemaal eens met het feit dat discriminatie niet mag én ze zijn er van overtuigd dat ze er niet aan meedoen.

Jij bent aan zet

Lastige zaak dus. Er wordt wel degelijk gediscrimineerd, alleen denkt iedereen dat het iemand anders is die discrimineert. Komt daar nog bij dat we discrimineren op basis van een automatisch gevormd beeld in ons hoofd dat helemaal niet hoeft te kloppen. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer een sollicitant geconfronteerd wordt met stereotypering, hij of zij zich daar vervolgens naar gaat gedragen. Ze presteren minder goed in gesprekken en tests & assessments. Dit effect noemen we Self-fullfilling Prophesy en vindt net als stereotypering automatisch plaats.

Wij geven deelnemers van Verhelder Talent altijd mee dat je actie moet ondernemen op de zaken waar je invloed op hebt. Vervelend dus als potentiële werkgevers (onbewust) last hebben van een negatief beeld van mensen in jouw leeftijdsgroep, maar je hebt daar niet direct invloed op! Waar je wel invloed op hebt is op jouw eigen presentatie en gedrag. De volgende tips kunnen je daarbij helpen:

Verhelder Talent

Wij helpen mensen bij uiteenlopende zaken op het gebied van loopbaancoaching & oriëntatie. Zo kunnen wij je bijvoorbeeld helpen met:

Benieuwd of wij iets voor jou kunnen doen? Stuur een mailtje, appje of bel ons even voor een gratis kennismaking! 

 


Bron onderzoek: Literatuuronderzoek “De juiste persoon op de juiste plek” http://www.mensenrechten.nl/publicaties/detail/18402

Bron foto: Kaartje van “Kwestie van Quotes”, Hans Koenen & Marloes Eenkhoorn (www.thema.nl)

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Mobiele versie afsluiten