Jouw plek op de arbeidsmarkt.

De arbeidsmarkt is al geruime tijd in beweging en dat is door de corona-crisis alleen nog maar meer geworden. Er zijn een aantal trends te ontdekken. Jij bent deze training gestart omdat je op zoek bent naar ander werk. Natuurlijk gaan we straks alle geheimen van een recruiter verklappen. Maar het is voor jou ook belangrijk om te kijken in welke ‘markt’ je solliciteert.

De vraag naar werk verschuift. We zien dat er in bepaalde branches een tekort was en deze tekorten alleen maar oplopen. Bekende voorbeelden daarvan zijn zorg, onderwijs en ICT. Maar ook in de bouw en technische beroepen zien we tekorten. Aan de andere kant zijn er overschotten te zien in de administratieve functies, marketing en communicatie. Kortom, er is een mismatch op de arbeidsmarkt en deze wordt door veranderende consument-behoeften, digitalisering en robotisering groter in de toekomst.

Ondanks dat dit gezien kan worden als een probleem, zien wij het ook als een kans voor jou. Lees maar mee.

Allereerst is het voor jou belangrijk om te kijken in welke ‘markt’ je solliciteert en aan de hand daarvan jouw stappen te bepalen om efficiënt en effectief te beginnen met solliciteren.

Ben je actief in een krappe of ruime arbeidsmarkt?

Allereerst is het van belang jouw positie te bepalen. Ben je aan het solliciteren op een functie in een krappe of in een ruime arbeidsmarkt?

Met een krappe of ruime arbeidsmarkt geven we de schaarsteverhouding tussen het aanbod van arbeid (beroepsbevolking) en de vraag naar arbeid (werkgelegenheid) aan.

  • Bij een krappe arbeidsmarkt is er meer vraag naar arbeid (werkgelegenheid) dan dat er aanbod van arbeid (beroepsbevolking) is. Als er sprake is van een krappe arbeidsmarkt hebben werkgevers moeite om aan (goed opgeleid) personeel te komen. Dit resulteert in weinig werkloosheid en veel vacatures.
    • Een goed voorbeeld hiervan zijn sectoren als zorg en onderwijs. Daarin zijn al jaren tekorten en dat zien we de afgelopen jaren oplopen. Dit zorgt ervoor dat werkgevers moeite hebben om voldoende personeel te krijgen.
  • Bij een ruime arbeidsmarkt is er meer aanbod van arbeid (beroepsbevolking) dan dat er vraag naar arbeid (werkgelegenheid) is. Als er een ruime arbeidsmarkt is, zijn er relatief veel werklozen. Mensen hebben moeite om een baan te vinden en werkgevers hebben ruime keuze wie ze zullen aannemen.
    • Dit zie je nu bij administratieve functies, maar ook bij verkoopmedewerkers in de non-foodsector.

‘Vroeger’ was het zo dat een crisis alle sectoren raakte en dat de economie in relatie stond met de arbeidsmarkt. Dus ging het slechter met de economie, was er minder werk en daardoor meer werkloosheid in algemene zin. Of dat nog eens zal gebeuren weten we natuurlijk niet, zeg nooit, nooit.

Maar wat we de laatste decennia zien is dat er, ondanks een crisis, toch tekorten blijven in bepaalde branches. Zo ook in de corona-crisis; daardoor zijn bepaalde sectoren hard geraakt door de maatregelen die opgelegd werden. Maar daardoor zijn er juist andere sectoren die de vraag alleen maar toe zagen nemen. De verschuiving van arbeid is daardoor versnelt.

Gevolg daarvan bleek dat de sectoren horeca en toerisme, toen het weer aantrok, veel te weinig personeel had en daar problemen van ondervond.

Kortom, jouw positie als sollicitant heeft relatie tot de arbeidsmarkt.

×
/* ]]> */