Talent en teamontwikkeling bij Verhelder Talent

Waarom lukt het niet om keuzes te maken?

VeroniqueCarrièreswitch, Inspiratie, Solliciteren, Talengericht werken, Talentmanagement, Tips, Werkplezier Leave a Comment

We zien het bij Verhelder Talent maar al te vaak. Mensen die al heel lang wikken en wegen. Er wakker van liggen en piekeren. Ze gaan langs de voors en de tegens en hebben het er met mensen over. Eindeloos kan het duren, maar tot een besluit komt het niet. Waarom is kiezen zo moeilijk? En hoe kun je toch tot een keuze komen?

Ik zeg wel eens gekscherend dat 50% van mijn werk bestaat uit het stellen van lastige vragen en de andere 50% uit het doorhakken van knopen. En dit is natuurlijk wel wat overdreven, en ik hak die knopen zelf natuurlijk ook niet door. Jouw knoop om door te hakken! “Maar wat nou als ik nu deze baan aanneem en er komt iets beters voorbij?” of “Wat als ik weer de verkeerde keuze maak?”. Uit angst om de verkeerde keuzes te maken, blijven we soms lang twijfelen of komen we uiteindelijk helemaal niet tot een keuze. Vaak is er de angst dat er toch nog een betere optie is. Dit noemen we het FOBO-Effect: Fear Of Better Options. Dit kan flink van invloed zijn op de keuzes in je leven. De grote, maar ook de kleine. Van het bepalen van je avondactiviteiten tot het uitstippelen van je loopbaan. Ons leven is er ook niet eenvoudiger op geworden als het om keuzes gaat. We hebben veel meer informatie tot onze beschikking en we hebben veel meer opties om uit te kiezen dan pakweg 30 jaar terug. Het effect van al die opties en het overanalyseren van die opties?

  • Je wordt er besluiteloos van;
  • Je krijgt spijt van de keuzes die je wel hebt gemaakt;
  • Je hebt het gevoel geen grip te hebben (over je loopbaan);
  • Je kunt er zelfs neerslachtig, depressief van worden of in ieder geval onzeker.

Belangrijk dus om dit te doorbreken! En de grip weer terug te pakken.

De korte route

Verklein de selectie aan mogelijkheden. Door het aantal keuzes terug te brengen tot maximaal drie wordt het kiezen daartussen al eenvoudiger én zul je uiteindelijk tevredener zijn met de keuze die je wel maakt. Klinkt simpel maar vaak houden we toch nog een aantal opties half open. Om je gedachten te ordenen en keuzes echt uit te sluiten helpt het om de keuzes te visualiseren. Bijvoorbeeld met behulp van een mindmap of keuzeboom.

Dus in plaats van: “Ga ik vrijdag naar de film met vriendinnen (of toch liever een hapje met ze eten), toch naar dat feest aan de andere kant van de stad (of misschien wel die borrel op kantoor), die nieuwe date van Inner-cirkel (of toch nog een keer met die vorige scharrel), of ga ik toch nog maar even langs bij mijn ouders?” Naar: Ga ik naar de film, uit eten of naar het feest.

Ook voor keuzes in je loopbaan werkt het verkleinen van het aantal opties. Wij doen dat bijvoorbeeld ook in onze assessments; in plaats van uit alle eigenschappen te kiezen welke bij jou past, laten we je bijvoorbeeld steeds uit te twee kiezen. Dat is veel gemakkelijker en brengt je uiteindelijk ook sneller naar je doel.

Tijdens coaching werken we ook met dit principe. We helpen je door bijvoorbeeld te benoemen in welke sectoren je in ieder geval niet wil werken. Dan zie je ineens dat er steeds minder over blijft en je keuze opties dus ook beperkter worden. En dat is goed nieuws, want dat maakt kiezen makkelijker!

Niet kiezen is ook een keuze

Niets doen of meegaan in de plannen van anderen is ook een keuze. Het lange twijfelen en geen keuzes maken is eigenlijk een keuze voor hetgeen je op dat moment al doet of voor de ander in plaats van voor jezelf. Door dit bewust zo te labelen ontstaat er een drijvende kracht (of irritatie) die je in beweging brengt. Blijven waar je nu bent, niets doen of doen wat iemand anders wil in plaats van wat jij wil is ook een keuze. Dat hoef je niet te doen. Dus kies jij er voor om te blijven waar je nu bent? Prima! Als het maar een bewuste keuze is.

Kies jij er voor om een keuze te gaan maken? En heb jij daar wat hulp bij nodig? Voel je welkom om een kennismaking in te plannen!

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Wat is jouw ervaring? Laat het ons weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.