Wat is outplacement?
Wanneer je ontslagen bent of ontslag er aan zit te komen voor je heb je deze term misschien wel gehoord: outplacement. In normaal Nederlands: ontslagbegeleiding. Zo weet je meteen wat het ongeveer zal inhouden. Maar wanneer heb je recht op outplacement? En wie betaalt dat eigenlijk?!
Outplacement heeft als doel om ontslagen of met ontslag bedreigde werknemers te helpen bij het vinden van nieuw werk. Door middel van intensieve begeleiding wordt een werknemer klaargestoomd voor een nieuwe uitdaging. Dit kan een andere baan zijn, maar ook het opstarten van een eigen onderneming.
Waarom outplacement?
Ik zeg wel eens voor de grap; niemand heeft solliciteren als hobby. Of nou ja… ik kom best dicht in de buurt. Maar voor de meeste mensen is het niet iets wat ze dagelijks doen. Waar moet je dan beginnen? Wat wordt er van jou als sollicitant eigenlijk verwacht? In sommige gevallen zijn er nog wat extra uitdagingen. Bijvoorbeeld wanneer iemand al 30 jaar bij de zelfde werkgever werkt of wanneer iemand het werk dat hij of zij deed niet meer kan doen en dus ook een carriereswitch moet maken. Outplacement is een traject onder begeleiding van een coach om jouw kansen op de arbeidsmarkt te optimaliseren. Je staat er dus niet alleen voor!
Hoe werkt outplacement?
Hoe outplacement er uit ziet verschilt per bureau en per traject. Maar er zal in ieder geval stil worden gestaan bij sollicitatieactiviteiten zoals het maken van het cv, de brief en linkedin. Ook zal het gaan over de oriëntatie op de arbeidsmarkt; hoe vind je werk en waar liggen jouw kansen? Een traject duurt meestal 6, 9 of 12 maanden.
Bij Verhelder Talent vinden we het belangrijk dat je werk gaat vinden wat echt bij jou en jouw kwaliteiten past. We beginnen ieder outplacementtraject dan ook met een assessment. Vaak is dit de loopbaanscan die jouw persoonlijkheid, drijfveren, interesses en ontwikkelkansen in kaart brengt. We werken veel met online coaching, bijvoorbeeld met het Online Programma Solliciteren. Daar krijg je diverse voorbereidende oefeningen die voeding geven aan het traject en de coachinggesprekken. Tijdens de gesprekken komen we tot een persoonlijk talentenprofiel, een zoekprofiel, maken we het perfecte cv, schrijven we de basisbrief, leuken we LinkedIn op en maken we samen een sollicitatieplan. Wat volgt is het solliciteren zelf waarbij we helpen met het beoordelen van vacatures, voorbereiden van gesprekken en verbeteren van gesprekstechnieken en zelfvertrouwen.
Wie betaalt outplacement bij ontslag?
Vaak is het de werkgever die betaalt voor het outplacementtraject. Wanneer dit niet het geval is en je een transitievergoeding hebt meegekregen kun je dat inzetten voor outplacement. In sommige gevallen kiezen mensen er voor om zelf een outplacementtraject te betalen, bijvoorbeeld wanneer zij zelf vrijwillig vertrekken.
Is outplacement wettelijk verplicht?
Nee outplacement is niet wettelijk verplicht, maar getuigd wel van goed werkgeverschap. Soms is het onderdeel van het sociaal plan bij een grote reorganisatie.
Mag je zelf een outplacementbureau kiezen?
Vaak heeft de werkgever al een outplacemementbureau als samenwerkingspartner, maar de werkgever is er natuurlijk wel bij gebaad dat de medewerker zich prettig voelt bij het outplacementbureau en een klik heeft met de coach. Dit komt de samenwerking en het resultaat zeer ten goede! Heb je dus een voorkeur? Laat het de werkgever weten! Verhelder Talent informeert gratis en vrijblijvend en zorgt graag voor een passende offerte.
Op de hoogte blijven?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!