magbo system

Werk en gezin. Hoe combineer je dat?

VeroniqueHRM, Inspiratie, Talengericht werken, Talentmanagement, Tips, Werkplezier Leave a Comment

Het combineren van werk en gezin is een uitdaging waar veel mensen mee te maken krijgen. Het is belangrijk om een gezonde balans te vinden tussen je professionele en persoonlijke leven, zodat je zowel op het werk als thuis gelukkig kunt zijn. In deze blog delen we enkele strategieën en tips die je kunnen helpen bij het vinden van die balans, zodat je optimaal kunt genieten van je werk en je gezin.

1. Stel duidelijke grenzen

Even een telefoontje terwijl je met je kinderen naar de speeltuin bent of de opvang dagen regelen als je op je werk bent. Vaak loopt werk en privé in elkaar over. Begrijpelijk, maar niet altijd wenselijk. Het is belangrijk om duidelijke grenzen te stellen tussen je werk en je privéleven. Zorg ervoor dat je tijd reserveert voor je gezin en ontspanning, en probeer werkgerelateerde zaken buiten die tijd te houden. Wanneer je deels vanuit huis werkt is dit extra lastig. Een goede manier om dit toch te doen, is door een vast werkschema te hanteren en je daaraan te houden. Simpel, maar effectief! Merk je dat je iemand bent die graag in de avond nog even de mail checkt? Geen probleem, maar kies een vast moment en laat het daar bij. Zo weet je precies wanneer je werkt en wanneer je tijd hebt voor je gezin.

2. Communiceer met je partner en gezin

Een open communicatie met je partner en gezin over je werk en de uitdagingen die je tegenkomt, is essentieel om een goede balans te vinden. Bespreek regelmatig je planning en verantwoordelijkheden, zodat iedereen weet wat hij of zij kan verwachten en hoe ze kunnen helpen. Praten over werk en de dingen die je meemaakt of waar je tegenaan loopt laat je kinderen zien dat het niet altijd vanzelf gaat en hoeft te gaan en het geeft je gezin beter inzicht in jou en jouw werk. Als je dan onverhoopt even aan het werk moet tijdens gezinstijd is er meer begrip.

Thuis praten over je werk, je uitdagingen en verantwoordelijkheden helpt het gezin begrip op te brengen.

3. Plan je tijd zorgvuldig

Een goede planning helpt je om je tijd effectief te verdelen tussen werk en gezin. Zorg ervoor dat je weet wat je prioriteiten zijn en plan je tijd dienovereenkomstig. Maak bijvoorbeeld gebruik van een gezamenlijke agenda, zodat iedereen in het gezin op de hoogte is van elkaars activiteiten en verplichtingen.

4. Vraag om flexibiliteit

Als je moeite hebt om je werk en gezin te combineren, kan het nuttig zijn om met je werkgever te praten over de mogelijkheid van flexibele werktijden of thuiswerken. Veel werkgevers zijn bereid om flexibiliteit te bieden, zodat je je werk beter kunt combineren met je gezinsleven.

5. Maak tijd voor jezelf

Vergeet niet om ook tijd voor jezelf in te plannen. Het is belangrijk om regelmatig te ontspannen en jezelf op te laden, zodat je zowel op het werk als thuis de beste versie van jezelf kunt zijn. Je bent naast moeder, vrouw en collega ook gewoon nog jezelf. Vergeet niet om daar tijd aan te besteden! Laat het niet bij goede voornemens blijven, maar plan momenten in. Blok je agenda en bedenkt alvast wat je met die tijd wil gaan doen. Niets doen? Helemaal ok natuurlijk!

Overtuigingen
Met de voetjes in het zand. Ontspanning en tijd voor jezelf is noodzakelijk!

6. Zoek een ondersteunend netwerk

Een sterk ondersteunend netwerk van vrienden, familie en collega’s kan een enorme hulp zijn bij het vinden van een balans tussen werk en gezin. Aarzel niet om hulp te vragen en je ervaringen te delen met anderen die in een vergelijkbare situatie verkeren.Vraag eens hoe anderen dat doen of deden en of ze nog handige tips hebben. En nogmaals: vraag hulp! It takes a village to raise a child!

Het combineren van werk en gezin kan uitdagend zijn, maar met een beetje planning, communicatie en flexibiliteit, is het mogelijk om een gezonde balans te vinden. Het is belangrijk om jezelf en je gezin op de eerste plaats te zetten en te zorgen voor voldoende tijd en energie voor zowel je professionele als persoonlijke leven. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je voldoende energie haalt uit je werk ?.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Wat is jouw ervaring? Laat het ons weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.