Vrijwilligerswerk op het cv: Een springplank voor je carrière

VeroniqueActualiteit, Inspiratie, Solliciteren, Tips Leave a Comment

In een wereld waar de arbeidsmarkt continu verandert, worden persoonlijke groei en veelzijdigheid steeds waardevoller. Vrijwilligerswerk, vaak gezien als de ruggengraat van onze samenleving, biedt voordelen voor je carrière waar je misschien niet direct aan denkt. Met NLdoet op 15 en 16 maart – het grootste vrijwilligersevenement van Nederland, georganiseerd door het Oranje Fonds – in het vooruitzicht, is dit het perfecte moment om stil te staan bij de kansen van vrijwilligerswerk op het cv. Welke kansen biedt vrijwilligerswerk voor jouw carrière?

Breid je kennis en vaardigheden uit

Vrijwilligerswerk biedt de unieke kans om nieuwe vaardigheden te leren buiten de gebruikelijke professionele omgeving. Of het nu gaat om het organiseren van evenementen, het beheren van projecten, het bieden van klantenservice, of zelfs het leren van een nieuwe taal; deze ervaringen kunnen waardevolle toevoegingen zijn aan je CV. Het toont aan potentiële werkgevers dat je bereid bent om te leren en jezelf te ontwikkelen, zelfs buiten een betaalde context.

Bouw een divers netwerk op

Vrijwilligerswerk brengt mensen samen van verschillende achtergronden en vakgebieden die je misschien niet tegenkomt in je dagelijks leven of binnen je huidige beroep. Het biedt een platform om betekenisvolle relaties op te bouwen, die op hun beurt weer deuren kunnen openen naar nieuwe carrièremogelijkheden. Een aanbeveling vanuit een vrijwilligersorganisatie kan net zo waardevol zijn als een uit het bedrijfsleven.

Ontdek je passies en drijfveren

Door je in te zetten voor een zaak die je na aan het hart ligt, kun je diepere inzichten verkrijgen in wat je werkelijk drijft. Deze zelfkennis is cruciaal bij het kiezen van een carrièrepad dat niet alleen succesvol is, maar je ook voldoening geeft. Het laat ook aan potentiële werkgevers zien dat je gedreven bent door meer dan alleen persoonlijk gewin.

“Veel vrijwilligersrollen bieden de kans om leiderschapskwaliteiten te ontwikkelen”

Versterk je leiderschapskwaliteiten

Veel vrijwilligersrollen bieden de kans om leiderschapskwaliteiten te ontwikkelen, zoals het leiden van een team, het plannen en uitvoeren van projecten, of het oplossen van conflicten. Deze ervaringen zijn direct overdraagbaar naar de professionele wereld en kunnen je onderscheiden als een kandidaat met bewezen leiderschapsvaardigheden. Zet dus vrijwilligerswerk op het cv en laat zien welke vaardigheden je hier mee hebt ontwikkeld of welke relevante ervaring je hebt opgedaan.

Toon maatschappelijke betrokkenheid

Deelname aan vrijwilligerswerk, zoals NLdoet, laat je bereidheid zien om tijd en energie te investeren in het welzijn van anderen en de gemeenschap. Dit vertelt werkgevers dat je in staat bent verder te kijken dan alleen jouw eigen belang. Een eigenschap die zeer gewaardeerd wordt in het moderne bedrijfsleven!

Vrijwilligerswerk op het cv zetten

Wij zien vaak tijdens de gesprekken die we hebben met mensen dat het vrijwilligers niet of nauwelijks een plek krijgt op het cv. Of dat mensen het alleen benoemen, maar niet omschrijven wat de vrijwilligersfunctie inhoudt of oplevert aan kennis en vaardigheden. Gemiste kans! Dit is een van de dingen waar wij tijdens professional branding sessies met aandacht naar kijken. Heeft het waarde? Geef het een plek!

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Wat is jouw ervaring? Laat het ons weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.