Kennis delen is macht

Kennis delen is macht

VeroniqueBedrijven, Inspiratie Leave a Comment

De wereld om ons heen verandert. Dit zorgt voor een nieuw soort werknemer, een andere markt en de behoefte aan nieuwe vormen van samenwerking. Waar voorheen geroepen werd “Kennis is macht”, bewegen we steeds meer naar “Kennis delen is macht”.

 

Het binnenhalen van de knapste koppen, om ze vervolgens afgeschermd van klanten en collega’s aan het werk te zetten, werkt in een wereld die continu in verbinding staat averechts. Het zijn de bedrijven die juist de kennis van binnen én buiten de organisatie weten te rouleren die aan de winnende hand zijn. Benut talent en kennis optimaal door samenwerking. En stap daarbij over de grenzen van hiërarchie heen.

Kennis en talent steeds meer centraal

Een van de grootste uitdagingen van organisaties is talent met de juiste kennis en vaardigheden vinden én behouden. Uit onderzoek van ADP2 blijkt dat HR-professionals grote moeite hebben de juiste kandidaten te vinden. Ze verwachten zelfs dat dit toe zal nemen in de toekomst. De groeiende vraag naar geschikte kandidaten zien we terug in de toename van online vacatures. In april 2016 kwamen er maar liefst 160.000 nieuwe vacatures online: het hoogste aantal sinds 2008 en een significante stijging ten opzichte van vorig jaar. Ondanks de groei in vacatures, is de werkloosheid in Nederland hoog gebleven. Zo was eind 2015 nog 6,6 procent van de beroepsbevolking werkloos. Een lichte daling ten opzichte van 2014, maar bijna een verdubbeling van het werkloosheidspercentage van eind 2008 (3,6 procent).

Organisaties zijn dus op zoek naar de juiste kandidaten, terwijl kandidaten op zoek zijn naar de juiste organisaties. Toch lijken vraag en aanbod elkaar niet te vinden. Voor werkgevers is die mismatch al snel problematisch. In een tijd waarin je verandervermogen essentieel is voor je succes, is het belangrijk toegang te hebben tot de juiste kennis. Het gevolg: de arbeidsmarkt verandert in een rap tempo naar een kandidatenmarkt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het aantal zelfstandige professionals toeneemt. Door de aanhoudende vraag naar hun kennis en vaardigheden, durven professionals eerder de stap naar zelfstandigheid te maken.

Talentgericht organiseren

Deze trend zal zich steeds verder doorzetten met de opkomst van jonge professionals op de markt die zijn opgegroeid met social media, smartphones en onbeperkt toegang tot kennis. Deze Generatie Y en Z nemen binnen 5 jaar bijna driekwart van de arbeidsmarkt over en hebben duidelijk andere verwachtingen van hun werkgever. Zij willen keuzevrijheid, flexibiliteit en ondernemerschap terugzien in hun werk. En ze willen op kwaliteit en talent beoordeeld en in dienst genomen worden.

Dit vraagt om andere vormen van organiseren, werken en samenwerken. Maar een organisatiestructuur en -cultuur aanpassen gaat moeizaam. Organisaties worstelen met het vraagstuk welke van de twee leidend moet zijn: de structuur of juist de cultuur. Het besef dringt door dat de twee onlosmakelijk verbonden zijn.

 

‘After three years of struggling to drive employee engagement and retention, improve leadership, and build a meaningful culture, executives see a need to redesign the organization itself, with 92 percent of survey participants rating this as a critical priority. The ‘new organization’, as we call it, is built around highly empowered teams, driven by a new model of management, and led by a breed of younger, more globally diverse leaders’

 

Bron: Deloitte, Human capital trends 2016, The new organization, different by design

 

 

Onderzoek van Deloitte bevestigt dat de traditionele ‘functiehuizen’ kraakt in zijn voegen en als instrument voor de coördinatie van arbeid en kapitaal tegen zijn houdbaarheidsdatum loopt. Bedrijven experimenteren daarom ook steeds meer met andere vormen van samenwerking, zoals agile scrum, netwerkorganisaties en zelfsturing.

Een verschuiving van de traditionele organisatie naar een flexibele, toekomstbestendige zelfsturende netwerkorganisatie gaat niet over één-nacht-ijs. Naar welke vorm van organiseren je ook gaat, het begint met inzicht en overzicht. Je moet weten waar je organisatie nu staat in termen van talent en kennis. Wat hebben we in huis? Waar hebben we behoefte aan, nu en in de toekomst? Hoe kunnen we talent en kennis in de organisatie vinden, binden en verbinden met de vraagstukken die voor ons liggen? Hoe leren we mensen dit zélf te doen?

Verhelder Talent – Programma  

Het Verhelder Talent – Programma is er op gericht om medewerkers binnen je organisatie voor te bereiden op hun rol in een zelfsturend of agile team binnen een netwerkorganisatie door inzicht te geven in hun talent en kennis, dit om te zetten in concrete taken en werkzaamheden én dit te profileren binnen de organisatie. We werken van individueel talent naar samenwerking in talent en denkkracht. We doen dat vanuit kleine maar urgente ambities van de organisatie of het team. Meer weten? Neem contact met ons op!

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Wat is jouw ervaring? Laat het ons weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.