Waar zie jij jezelf over 5 jaar? En andere lastige vragen tijdens het sollicitayigesprek

Waar zie jij jezelf over 5 jaar? En nog 3 van de meest gestelde vragen in het sollicitatiegesprek

VeroniqueInspiratie, Member, Solliciteren, Tips Leave a Comment

Als je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek heb je je doel bereikt. Want daarvoor had je die sollicitatiebrief gestuurd, toch? Maar, nu je de uitnodiging gekregen hebt, schreeuwt alles in je lichaam, NEEEE!!!!!! Geen sollicitatiegesprek….wat nou als ze van die lastige vragen gaan stellen? Zoals “Waar zie jij jezelf over 5 jaar?”

Een goede voorbereiding van jouw sollicitatiegesprek maakt het verschil tussen het wel of niet binnenslepen van die baan. Het zorgt namelijk voor een positief, zelfverzekerd en overtuigend gesprek. Daarom hebben we DE meest gestelde vragen voor je opgesomd.

Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

Een vraag die in heel veel sollicitatiegesprekken gesteld wordt, maar die door kandidaten als een van de lastigste wordt ervaren. Want je wilt misschien helemaal niet vertellen wat je over 5 jaar doet?

  • Namelijk; jouw doel is om te rentenieren op een zonnig eiland 😉 of je wilt graag fulltime moeder worden.
  • Je wilt manager worden van de afdeling, maar ja, als je zegt dat je wilt doorgroeien naar een managementrol; voelt mijn gesprekspartner zich dan bedreigd?
  • Of, je ziet de functie als een opstap om ervaring op te doen en wil snel door-solliciteren naar een functie die dichterbij is. Maar als ik dat zeg en ze zoeken iemand voor langere tijd?

De vraag; ‘Waar zie jij jezelf over 5 jaar?’ wordt vaak gesteld om te toetsen of de baan past bij jouw ambitie en carrière-pad. Natuurlijk ben je in het sollicitatiegesprek snel geneigd om een antwoord te geven waarvan jij denkt dat de werkgever dat wilt horen. Toch is dat (zelfs bij deze vraag!) niet nodig.

Onze tip: antwoord eerlijk en positief.

Benoem bijvoorbeeld op welke punten je jezelf wilt ontwikkelen, wat je qua kennis nog wilt leren of wat jij belangrijk vindt in je werk.

DO:

“Ik zie mezelf over 5 jaar als een medewerker die de organisatie goed heeft leren kennen, veel vaardigheden heeft ontwikkeld en is doorgegroeid naar een senior of coördinerende rol op een afdeling waar mijn interesses liggen. Ik vind het dan ook belangrijk om te kunnen ontdekken in de komende jaren waar mijn interesses liggen in dit vakgebied”

DON’T:

“Ik hoop dat ik dan eindelijk genoeg ervaring heb om aangenomen te worden als manager.”

Eigenlijk ben ik in beide antwoorden eerlijk, namelijk ik wil doorgroeien! Alleen in het eerste antwoord ben ik daarbij ook positief en gebruik ik de ruimte die ik heb om antwoord te geven op de vraag ook om meer van mezelf te laten zien dan puur en alleen antwoord te geven op de vraag die mij gesteld werd. Ik “draai” als het ware het antwoord naar een ‘boodschap van mij naar de organisatie’; ik vind het belangrijk om de ruimte te krijgen om op verschillende afdelingen te werken. In het tweede antwoord geef ik eigenlijk de schuld aan de organisatie. Zij nemen me nu niet aan omdat zij vinden dat ik te weinig ervaring heb. Klinkt net even anders, toch?

Vertel eens iets over jezelf?

De meeste sollicitatiegesprekken beginnen met deze vraag. Het is een mooie open vraag die je de mogelijkheid geeft om jezelf voor te stellen zoals jij dat graag wilt. Bedenk vooraf wat je wilt vertellen. Je wilt namelijk een goede pitch die aansluit bij de functie en de organisatie en waarin je jouw onderscheidend vermogen direct presenteert. Dus niet je hele levensverhaal!

DO

“Ik ben Joyce, woon in Alkmaar en ben tijdens mijn afstudeerstage van de hotelschool geraakt door “de juiste persoon op de juiste plek”. Ik zag daar namelijk dat de medewerkers van een zorgorganisatie of horecaonderneming het verschil maakt in de gastvrijheidsbeleving van de klant of patiënt. In mijn verschillende werkervaringen is dat iets wat mij steeds gestuurd heeft in mijn keuzes en nu dus ook maakt dat ik gesolliciteerd heb op deze functie……”

DON’T

“Ik ben Joyce, ik woon in Alkmaar en heb 2 kinderen en een man. Ik ben op zoek naar een baan voor 3 dagen in de week. Ik heb bij mijn eerste werkgever gewerkt als management assistent, daarna ben ik gaan werken als accountmanager/marketing medewerker bij een zorgorganisatie. En nu zoek ik een nieuwe baan.”

Beide antwoorden passen bij een waargebeurde situatie (van een jaar of 7 geleden). En met die tweede pitch is in principe niet zoveel mis, alleen geef ik de gesprekspartner hiermee niet zoveel informatie die hij of zij interessant vindt. Ze hebben mijn CV al gezien, dus ze weten al dat ik als management assistent gewerkt hebt. En ik solliciteer, dus ik zoek een baan. In het eerste antwoord leg ik direct mijn drijfveren en motivatie op tafel. Zo is mijn onderscheidend vermogen direct duidelijk!

Waar zie jij jezelf over 5 jaar

Waarom wil je bij ons werken?

Stiekem is dit een vraag om te kijken hoe goed je jezelf hebt voorbereid op het gesprek. Zorg er dus voor dat je de website van de organisatie bekijkt, de jaarverslagen leest en de missie van de organisatie doorneemt voor je op gesprek gaat. Je kan ook de naam van de organisatie googlen en kijken wat voor nieuws er de afgelopen tijd verschenen is.

Je kunt jouw antwoord op deze vraag voorbereiden door allereerst te vertellen waarom je wilt werken bij de organisatie en dit aan te laten sluiten bij de informatie die je gevonden hebt en je daarmee ook opnieuw jouw toegevoegde waarde kunt benoemen.

Heb je iets gelezen waar je een vraag over hebt? Stel deze dan ook gerust! Daarmee laat je zien dat je je verdiept hebt, maar ook dat je interesse hebt in de organisatie.

DO

‘Ik zou graag mijn bijdrage willen leveren aan {organisatie X} omdat de waarde die jullie hechten aan de kwaliteit van de producten en de klanttevredenheid erg past bij mijn manier van werken. In de doelen voor 2018 las ik dat jullie de klanttevredenheid willen verhogen naar een 8,5. Ik vind een tevreden klant het belangrijkste in mijn werk en ben bereid daar mijn uiterste best voor te doen. Wat zet de organisaties voor middelen in om dit te verbeteren?‘

DON’T

‘Ik ben op zoek naar werk en zag deze vacature online staan. Werk in deze branche past bij mij.’

Bij het tweede antwoord geeft ik niet specifiek aan waarom ik bij deze organisatie wil werken. Eigenlijk komt het nu vooral over als: ik zoek een baan en dit kan ik! Waar natuurlijk niks mis mee is. Maar een organisatie wil graag weten waarom je wilt bijdragen aan specifiek deze organisatie. Probeer daar je antwoord op voor te bereiden.

Waarom ben jij geschikt voor deze functie?

Dit is een vraag waarvan je weet dat die hoe dan ook komt in het sollicitatiegesprek. Dit is voor jou het moment om de ander te overtuigen! Als je een antwoord gaat voorbereiden kan je de verbinding leggen tussen de functie en jezelf. Vertel dus niet alleen je eigen verhaal, maar noem ook niet alleen het lijstje eigenschappen uit de vacature op, maar maak slimme linkjes.

Om dit beeldend te maken voor je gesprekspartner kan je voorbeelden gebruiken. Dit zorgt ervoor dat jouw verhaal veel beter blijft hangen en je tegelijkertijd ook uitlegt wat je bedoeld.

60 meest gestelde vragen tijdens het sollicitatiegesprek 

We hebben een lijst opgesteld met de 60 meest gestelde vragen tijdens het sollicitatiegesprek. Wanst naast de vragen “Waar zie jij jezelf over 5 jaar” zijn er nog heel veel andere vragen die je gesprekspartner kan stellen. Met deze lijst heb je de meeste vragen in huis. Dit gaat jou helpen in de voorbereiding! 

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Wat is jouw ervaring? Laat het ons weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.