Re-integratieverplichting en de beoordeling van het UWV in deze Corona-crisis

JoyceBedrijven, Carrièreswitch, Inspiratie, Nieuws, Solliciteren, Werkplezier Leave a Comment

Wanneer jij, of een van jouw werknemers, in een tweede spoor traject zit en re-integreert is dat een spannende tijd. Altijd, maar nu helemaal! Iedereen werkt zoveel mogelijk thuis en organisaties zetten de bedrijfsvoering zo minimaal mogelijk voort en doen alleen wat echt nodig is. Dan kan het voorkomen dat een werkervaringsplek of stage tijdelijk gestaakt wordt. Logisch natuurlijk, maar juist in deze trajecten heel erg lastig. Ook zien we dat de vacatures on-hold komen te staan waardoor het voldoen aan de sollicitatie-activiteiten moeilijker wordt. En dan heb ik het nog niet eens over de praktische haalbaarheid van de re-integratieactiviteiten nu de kinderen thuis zijn.

Vanuit de praktijk: 

Afgelopen weken hebben we dit ook bij onze deelnemers in tweede spoor trajecten gezien. 

  • De ene was net gestart met een nieuwe stage in de richting van haar net gestarte opleiding, maar omdat ze nog niet ingewerkt was, was het voor haar niet mogelijk om thuis te werken. Haar stage is tot nader orde uitgesteld. Super balen! Gelukkig gaat de opleiding wel (online) door en kan ze zich daarop storten. 
  • Afgelopen week is een van onze deelnemers gebeld door het UWV vanwege de WIA-beoordeling. Ook voor ons interessant om te zien hoe de aangekondigde werkwijzen in zijn werk gaan. Zo’n beoordeling is het einde van het tweede spoor traject waarin het UWV bekijkt of werknemer en werkgever zich aan de rechten en plichten heeft gehouden. Een belangrijk moment voor beide partijen. Het UWV bepaald immers het eventuele WIA percentage of de doorbetalingsverpichting.
  • Weer twee andere deelnemers zijn thuis gaan werken, maar lopen aan tegen de beperkingen die thuiszittende kinderen met zich meebrengen. 
Aangepaste regels WVP

Kortom, het is tijdens de corona-crisis soms moeilijker voor werknemer en werkgever om te voldoen aan de re-integratieverplichtingen vanuit de Wet Verbetering Poortwachter. Gelukkig heeft het UWV aanpassingen in de werkwijze aangekondigd. Hierbij de aanpassingen in het kort:

  • Aan het einde van de twee ziektejaren moet het re-integratieverslag en de daarbij behorende documenten dient op tijd ingediend te worden ten behoeve van de administratieve toets van het UWV. Wanneer er een aanpassingen gedaan moet worden moet dit normaalgesproken binnen 5 dagen. Wanneer de werkgever nu kan aantonen dat het door de corona-maatregelen niet mogelijk is om dit binnen het gestelde termijn te realiseren, denk daarbij aan de fysieke handtekening, zal er geen administratieve loonsanctie opgelegd worden.
  • Bij de inhoudelijke beoordeling van het re-integratieverslag zal er ook rekening gehouden worden met de getroffen maatregelen. Nu en in de toekomst. Ze gaan er wel vanuit dat er zoveel mogelijk op afstand en digitaal voortgezet wordt. Maar sommige zaken, zoals de eerder genoemde werkervaringsplekken of stages, stagnatie van de beschikbare vacatures, kunnen gewoonweg geen voortgang krijgen. 
  • Het is heel belangrijk om in het re-integratieverslag goed te verklaren en beschrijven waarom, in hoeverre en in welke periode de re-integratie gestagneerd is.
Hoe doet Verhelder Talent dit?

Wij behouden het wekelijkse persoonlijke contact middels video-verbindingen. Onze opdrachten waren altijd al online, dus deze blijven we onverminderd inzetten om het traject resultaatgericht en tastbaar te houden. Door de zoektocht naar een nieuwe baan op die manier on top off mind te houden verkorten we de tijd dat onze deelnemers thuis zitten en zoeken naar een baan. 

Daarbij bieden we dagstructuur aan. We zien dat deze nieuwe situatie aanpassingsvermogen vraagt. Dat is voor iedereen lastig, maar juist voor deze doelgroep extra moeilijk. Om het wennen aan deze nieuwe situatie zo snel en gemakkelijk mogelijk te laten verlopen helpen we door het bieden structuur en sollicitatieactiviteiten. 

We verzorgen elke week een webinar of online training die de deelnemers bij kunnen wonen met aansluitend een opdracht die gemaakt kan worden in de zoektocht naar een nieuwe baan. 

Lees hier meer over hoe we omgaan met Re-integratie 2e Spoor en outplacement tijdens de Corona-crisis.

Heb je vragen of wil je meer informatie over re-integratie 2e spoor, outplacement of een ander onderdeel van onze dienstverlening? We komen graag met je in contact!

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Wat is jouw ervaring? Laat het ons weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.