Talentgericht werken

Veronique Bedrijven, Inspiratie, Lois, Talengericht werken, Werkplezier 1 Comment

 

Waar kies jij voor? Van een 5 een 6 maken, of van een 8 een 9? Met talentgericht werken gaat het om het tweede: waar je goed in bent verbeteren. Talenten ontwikkelen in plaats van energie steken in minder sterke kanten. Tijdens mijn stageperiode bij verhelder Talent heb ik hier onderzoek naar gedaan! Maar wat is talentgericht werken nou eigenlijk?

Ieder jaar weer een werknemer tijdens het functioneringsgesprek wijzen op het gebrek aan communicatieve vaardigheden, hoeveel bereik je daarmee? Zal deze eigenschap ooit veranderen? Misschien heeft deze medewerker wel heel andere talenten. Bijvoorbeeld een hele goede begroting maken en op die manier een bijdrage leveren aan de organisatie. Dat is toch veel waardevoller dan dat de communicatieve vaardigheden wat verbeteren?En wat nou als deze medewerker na het volgen van een cursus ook nog kan berekenen welke processen in het bedrijf het meest winstgevend zijn? Dat zou heel waardevol kunnen zijn!

Talentgericht werken zorgt voor positieve energie

Daarnaast voelt de werknemer zich gezien en gehoord wanneer hij of zij een cursus mag volgen die aansluit bij zijn of haar talenten en behoeften. Dit zorgt ervoor dat de cursus succesvol en met voldoening wordt afgerond. Als er dan vervolgens de ruimte is om dit geleerde ook toe te passen binnen de organisatie, dan zal de werknemer zich volledig inzetten en kwalitatief goed werk afleveren. Het kan er zelfs voor zorgen dat de werknemer nét dat stapje extra zet door een gevoel van betrokkenheid bij de organisatie.

“De werknemer zal zich minder snel ziek melden en met meer plezier naar het werk gaan. Op verjaardagen wordt op een goede manier over de organisatie gesproken waardoor het weer makkelijker is om goed en nieuw personeel aan te trekken”.

Talentgericht werken werkt tegen ziekteverzuim

Het levert positieve energie op voor zowel de werkgever als werknemer. De werknemer zal zich minder snel ziek melden en met meer plezier naar het werk gaan. Op verjaardagen wordt op een goede manier over de organisatie gesproken waardoor het weer makkelijker is om goed en nieuw personeel aan te trekken. Win-win-win situatie! Luister naar wat de werknemer in de toekomst voor zich ziet. Waar wil diegene naartoe? En is dat haalbaar? Kun jij hier een steentje aan bijdragen? Probeer mee te denken in mogelijkheden.

“Vrijheid in het werk levert voldoening op: het gevoel dat iemand zelf heeft bijgedragen en heeft meegedacht. Het gevoel belangrijk te zijn binnen de organisatie”.

Medewerkers losser laten door ze inspraak te geven in processen en mee te laten beslissen bij belangrijke keuzes zorgt ook voor meer betrokkenheid. Vrijheid in het werk levert voldoening op: het gevoel dat iemand zelf heeft bijgedragen en heeft meegedacht. Het gevoel belangrijk te zijn binnen de organisatie. Dit zorgt vervolgens voor motivatie en als de medewerker weet dat er ruimte is voor zijn of haar ideeën, zal deze er ook vaker mee komen. Als je hiervoor openstaat, kan dit bruikbare informatie opleveren voor de organisatie.

 

Het is bij talentgericht werken dus belangrijk te luisteren naar de werknemer. Waar ligt de kracht en waar wil diegene in het werk naartoe? En hoe kun jij hieraan bijdragen?

 

Dus waar kies jij voor? Maak jij van die 8 een 9?

 


Over Lois

Lois (22 jaar) studeert HRM in Tilburg en loopt stage bij Verhelder Talent. Ze woont in Roosendaal, maar heeft nu ook een kamer in Alkmaar. Ze schrijft blogs over solliciteren en haar tijd bij Verhelder Talent. Op 24 januari 2018 heeft ze haar onderzoek afgerond met een presentatie op de Fontys Hogeschool in Tilburg.

Comments 1

Wat is jouw ervaring? Laat het ons weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.