De 3 meest gestelde vragen tijdens je sollicitatiegesprek

De 3 meest gestelde vragen tijdens je sollicitatiegesprek

VeroniqueSolliciteren, Tips Leave a Comment

Wat een leuke reacties hebben wij gekregen op ons bericht vorige week. Heel erg leuk om te horen dat jullie juist op zoek zijn naar de praktische tips en tricks rondom het solliciteren naar een nieuwe baan. We delen er vandaag weer een aantal met je. Want wat zijn de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek?

Het is nou eenmaal zo dat het recruiters en potentiële werkgevers wel eens ontbreekt aan creativiteit als het gaat om het stellen van vragen. Niet zo gek ook; wanneer je als recruiter aan iedereen dezelfde vragen stelt kan je een betere afweging tussen mensen maken. Belangrijk dus dat je alle kansen die zich voordoen aangrijpt om iets van jezelf te laten zien! Zorg dus dat het jou niet aan creativiteit ontbreekt! Van nature is het niet makkelijk om over jezelf te vertellen hoe goed je bent in bepaalde talenten of taken, het voelt al snel als opscheppen. Maar zeg nou zelf; als je simpelweg de waarheid vertelt over wie je bent en wat je kan, is het toch geen opscheppen? In deze blog bespreek ik de meest gestelde vragen in een sollicitatiegesprek met je. En natuurlijk de kansen die zich daar in voordoen!

 

Vraag 1: Vertel eens iets over jezelf?

Dit is een vraag die eigenlijk altijd gesteld wordt. Vast niet helemaal in deze exacte bewoordingen, maar er ligt altijd wel een vraag in deze lijn. Het is een hele brede vraag en geeft je dan ook de ruimte om van alles over jezelf te vertellen. Maar dat is dan ook wel gevaar!  Je vervalt misschien in gedachten als “Wat willen ze horen?” of “Wat als ik het verkeerde antwoord geef? “. Goed nieuws: er zijn geen verkeerde antwoorden. Alleen maar kansen om iets van jezelf te laten zien!

Voor de hand ligt om een uitgebreid verslag van je carrière tot dan toe te doen. Alleen heb je daarvoor niet al je CV gestuurd? En is dat nou echt een leuk verhaal om naar te luisteren voor je gesprekspartner? Beter is om het gesprek ook echt te benaderen als een gesprek. Wanneer je iemand in de kroeg of op een verjaardag ontmoet lees je ook niet je CV voor! Wel is het verstandig om voorafgaand aan je sollicitatiegesprek wat voorbereiding te treffen. Probeer je in te leven in je gesprekspartner en zijn of haar interesses. Probeer jullie overeenkomsten te vinden. Het is prima om in een korte pitch iets te vertellen over je studie of werkervaring, maar nog veel belangrijker: vertel iets over jou persoonlijk. Dat kan een hobby zijn of iets wat je heb mee gemaakt en indruk op je maakte zoals een verre reis. Het maakt eigenlijk niet uit; als het maar om jou gaat en je er met passie over kan vertellen.

Vraag 2: Waarom ga je weg bij je huidige werkgever?

Een lastige vraag, al in het begin van het gesprek. Laat je hier niet door afschrikken. Het is een logische vraag vanuit de werkgever, maar kan wel erg direct overkomen. Bereid je vooraf op het antwoord op deze vraag goed voor, dan voorkom je dat je uit het veld geslagen wordt.

Maar wat is een goed antwoord? Waarschijnlijk heb je voor jezelf een hele goede reden om weg te gaan.  De belangrijkste tip die we je hierover kunnen geven is dat je vooral oprecht en eerlijk moet zijn in je antwoord. Antwoorden als “in verband met een arbeidsconflict” zeggen niets en laten te veel ruimte over voor interpretatie van je gesprekspartner. Beter is het om kort en feitelijk te vertellen wat er aan de hand is of was. Bereid je voor op een concrete en korte verklaring over wat er leuk is of was aan je baan, wat je er hebt geleerd en waarom je toe bent aan een nieuwe uitdaging. Voorkom dat je vol emotie vertelt hoe belachelijk je behandeld bent of je op welke manier dan ook negatief uitlaat.

Vraag 3: Wat zijn je sterke punten?

Hoewel veel mensen in eerste instantie denken daar vrij eenvoudig antwoord op te kunnen geven, blijkt in de praktijk deze vraag nog wel eens lastig. Veel mensen vervallen bij het geven van een antwoord in het opnoemen van rijtjes met competenties. Maar bedenk je dat jouw interpretatie van “ambitieus” anders is dan die van je gesprekspartner. Onderbouw het dan ook met concrete voorbeelden. Het is belangrijk dat je vooraf nadenkt over wat je goed kunt en hoe deze talenten toepasbaar zijn op de functie waarop je solliciteert. Bereid twee concrete voorbeelden voor waarin je jouw talenten en drijfveren goed kan benoemen en omschrijven en waaruit ook blijkt wat voor persoon jij bent. Straal tijdens deze voorbeelden zelfvertrouwen uit. Dit is gewoon wie je bent!

Maar dan; en je zwakke punten?

Tja, deze vervolg vraag kan je natuurlijk verwachten en is wellicht nóg lastiger! Met antwoorden als “Ik ben té perfectionistisch” of “ik werk soms te hard” kom je echt niet meer weg. Hier prikt een goede recruiter meteen doorheen en die horen ze in 80% van de gesprekken terug. Niet zo origineel dus! Wat je kan helpen is je talenten of goed ontwikkelde competenties te pakken en daar de valkuilen van op te schrijven. Ieder voordeel heeft een nadeel, zo ook met jouw talent. Ben je een doorzetter? Dan kan het zijn dat jouw valkuil is dat je koppig bent of te lang door gaat op iets wat eigenlijk toch niet zo’n goed plan is. Je kan je ook bedenken aan welke persoonlijke eigenschappen je oprecht wilt werken. Maar bereid dan ook voor hoe je hieraan wilt werken, wat je al hebt gedaan en wat het resultaat was. Het voordeel van een eerlijk gesprek over je zwakke punten is dat je laat zien dat je zelfinzicht hebt en dat je bereid bent om jezelf te ontwikkelen en beter te maken.

 

En verder:

Dit zijn maar een paar voorbeelden. Maar er zijn natuurlijk veel meer vragen die je kunt verwachten tijdens het sollicitatiegesprek. Wat zijn nou de meest gestelde vragen? Wij hebben het voor je uitgezocht en een handige lijst gemaakt met de 60 meest gestelde vragen tijdens het sollicitatiegesprek. 

[activecampaign form=29]

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Wat is jouw ervaring? Laat het ons weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.