Je bent nooit te oud om te leren!

JoyceBedrijven, Carrièreswitch, Ervaring, Inspiratie, Nieuws, Werkplezier Leave a Comment

Steeds meer komen mensen op een punt in hun carrière dat zij zich vragen gaan stellen over de koers die ze willen varen. Dat kan naast persoonlijke redenen, zoals verandering van drijfveren, ook te maken hebben met de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Een verandering van koers vraagt ook vaak om omscholing. Toch lijkt het opnieuw gaan studeren voor veertig plussers een bijna onmogelijke missie. Maar is dat daadwerkelijk zo?

Nadenken over de mogelijkheden van een carrière-switch. De ene keer komt dat omdat er behoefte is aan meer werkplezier en het volgen van je hart. De andere keer kan dat te maken hebben met ingrijpende veranderingen op de werkvloer en het niet zo goed weten wat de volgende stap gaat worden.

Studeren op latere leeftijd; de mogelijkheden

Toch zullen er ongetwijfeld allerlei vragen opborrelen wanneer je denkt aan omscholen op latere leeftijd. Vaak heb je dan een gezin, een hypotheek en houd je al allerlei ballen in de lucht. Heb je voldoende tijd en energie om te studeren? En is het financieel haalbaar?

Wij hebben de verschillende mogelijkheden voor je op een rijtje gezet:

Thuis studeren

Dit kan je in je eigen tijd en tempo naast je baan doen, en houdt dus in dat je niet moet inleveren op je salaris. Wel is het handig om je huidige werkgever in te lichten mocht je een aantal opdrachten moeten doen op je werk. Let wel, voor een thuisstudie heb je echt motivatie en discipline nodig, aangezien je de studie (meestal) volledig online volgt en er dus geen docentcontact of contact met studiegenoten is in real life. Dus wees zeker van je zaak!

Deeltijdopleiding

Een deeltijdopleiding maakt dat je vaak één dag in de week les hebt en verder veel zelfstandig studeert en opdrachten uitvoert. Ook hierin wordt een grote mate van zelfstandigheid en doorzettingsvermogen gevraagd. Toch is het prima te combineren met een baan, al zal je hier en daar misschien wat aanpassingen moeten doen in je werkrooster. Houd er rekening mee dat je, afhankelijk van je studiekeuze, waarschijnlijk 3 á 4 jaar aan het studeren bent.

Duale opleiding

Dit is het zogenaamde leerwerktraject wat sommige organisaties aanbieden. Je bent dan in dienst van een werkgever die je opleiding vergoed en waarbij je baan aansluit op je studie.

Een leerwerktraject kan bijvoorbeeld bestaan uit vier dagen werken en één dag studie. Je studieopdrachten voer je uit op je huidige werkplek.

Afhankelijk van welke richting je op wilt, zal je een werkgever moeten zoeken die deze opleiding duaal aanbiedt en zou het kunnen dat je dus van werkgever moet veranderen. Weet wel dat, zolang je nog aan het leren bent, je salaris in de meeste gevallen lager zal zijn dan wanneer je je diploma hebt behaald.

Onderwijs voor 50-plussers

Daarnaast kan het altijd nog zijn dat je je heel graag wilt verdiepen in een onderwerp waar je interesse al lang ligt en je voornamelijk je kennis wilt verbreden zonder dat daar een nieuwe baan of omslag in je carrière aan vast hangt. Voor deze mensen bestaat het Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO), dit is speciaal bedoeld voor vijftigplussers.

Gratis ontwikkeladvies 45-plussers: ook Verhelder Talent doet mee!

Wat de reden ook mag zijn om te gaan nadenken over je verdere carrière; het komt dus steeds vaker voor dat ook mensen na hun 45e voor dit keuzemoment komen te staan. Het is dan ook niet voor niks dat de overheid deze groep hier steeds meer in faciliteert. Denk aan het gratis ontwikkeladvies voor 45-plussers wat ook door Verhelder Talent wordt aangeboden.

Want naast weten hóe je iets wilt, is het minstens zo belangrijk te weten wát je precies wil! ?

En als je dan eenmaal weet wát je wilt, dan kan het Levenlanglerenkrediet mogelijk interessant voor je zijn.


Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Wat is jouw ervaring? Laat het ons weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.