Ontwikkeladvies en omscholing verplicht bij aanvragen NOW
Het kabinet heeft eerder deze week het Noodpakket banen en economie 2.0 gepresenteerd. Ondernemers en werkenden krijgen ook de komende periode financiële ondersteuning vanwege de aanhoudende impact van het coronavirus. Wel zijn er een paar wijzigingen met als doel het behoud van banen en voorkomen van werkloosheid.
Werknemers stimuleren tot bij- of omscholing verplicht
Een van die wijzigingen is dat werkgevers die de NOW aanvragen, worden verplicht om hun werknemers te stimuleren om aan bij- en omscholing te gaan doen. Werkgevers leggen hier bij aanvraag van de NOW 2.0 een verklaring over af. Ter ondersteuning van initiatieven van sociale partners trekt het kabinet daarvoor 50 miljoen euro uit via het crisisprogramma NL leert waarmee mensen vanaf juli kosteloos online scholing en ontwikkeladviezen kunnen volgen om zich aan te passen aan de nieuwe economische situatie.
Crisispakket NL leert door in hoofdlijnen
Het nog verder uit te werken crisispakket NL leert door ziet er op hoofdlijnen als volgt uit. Doel is mensen te ondersteunen die hun werk als gevolg van de crisis dreigen te verliezen of al verloren hebben en de transitie naar ander kansrijk werk zullen moeten maken. Dat betreft naast werknemers in getroffen sectoren ook flexwerkers en zzp’ers die geen opdrachten meer krijgen. De beoogde termijn van in werking treden is juli 2020 met een looptijd tot einde 2020. Snelle en relatief eenvoudige uitvoering is een vereiste om deze crisismaatregel tijdig toe te kunnen passen. Bij de verdere uitwerking wordt nagegaan hoe het pakket zo goed mogelijk op deze groepen te richten, zonder de regeling te complex of lastig uitvoerbaar te maken.
Het pakket bestaat uit ontwikkeladviezen en online scholing, met een focus op arbeidsmarktrelevante loopbaanstappen. Gekwalificeerde loopbaanadviseurs kunnen mensen ondersteunen met ontwikkeladvies gericht op kansen op de arbeidsmarkt. Om richting ander soort werk te bewegen is vaak enige of soms meer omvangrijke scholing nodig. Dat zal in deze tijd online scholing betreffen, die mensen vanuit huis kunnen volgen. Om het pakket gericht onder de aandacht te brengen, komt er een campagne. In die campagne wordt gezocht met partijen die in contact staan met de mensen die baat hebben bij dit pakket, zoals werkgevers, sociale partners, O&O-fondsen, leerwerkloketten, uitvoeringsinstellingen, onderwijsinstellingen etc. Voor dit pakket wordt een bedrag van € 50 miljoen (inclusief uitvoeringskosten) beschikbaar gesteld.
Blijf op de hoogte over deze regeling
Verhelder Talent is NOLOC gecertificeerd en dus gekwalificeerd om deze trajecten uit te voeren. Op dit moment is nog niet exact duidelijk hoe de uitvoering zal verlopen. We houden je hier graag over op de hoogte! Via het ministerie SZW en de Noloc zijn wij als eerste op de hoogte van de ontwikkelingen.
Laat je gegevens achter en we houden je op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom het Crisisprogramma NL Leert door.
Klik hier voor het officiële persbericht.
Heb je vragen of wil je overleggen? Neem dan gerust contact met ons op!
Op de hoogte blijven?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!