Onderhandelen over je salaris: wat je wel en niet moet doen.

JoyceBedrijven, Carrièreswitch, Ervaring, Inspiratie, Nieuws, Werkplezier Leave a Comment

Of je nu een nieuwe baan hebt of juist salarisverhoging wilt in je huidige baan, een goede onderhandelingsstrategie draagt zeker bij aan jouw uiteindelijke doel!

Daarom geven wij je een aantal zaken mee waar je op kunt letten, maar ook tips over wat je zeker niet moet zeggen wil je je doel bereiken en meer geld verdienen!

Wat je zeker niet moet doen tijdens het onderhandelen:

Maak het gesprek over je salaris nooit persoonlijk!

Emoties gebruiken tijdens een salarisonderhandeling, je wint er geen respect mee. Integendeel zelfs, het kan een werkgever afschrikken. Houd het gesprek zakelijk en koppel het los van de persoon die tegenover je zit.

Dus ook dreigen met ontslag of juist (overdreven) slijmen zal niet in je voordeel werken

Gebruik geen argumenten die er niet toe doen:

Zoals aangeven wat je minimaal nodig hebt om van te kunnen leven. Een werkgever kan niets met deze informatie. Je werkgever heeft werkgerelateerde voorbeelden en feiten nodig om een goede beoordeling te kunnen maken en de mogelijkheden voor een salarisverhoging te bespreken.

Alvast beginnen met je nieuwe functie voordat de onderhandelingen rond zijn (wanneer het een nieuwe baan betreft):

Opzich wel logisch, aangezien het je positie om te onderhandelen over een startsalaris veel lastiger maakt als je al een contract hebt ondertekend.  

Laat je niet verleiden tot het verklappen van je huidige salaris:

Het gebeurd wel eens dat er wordt gevraagd om een salarisstrook mee te nemen van je huidige werkgever. Dit is niet relevant voor de nieuwe functie en ook niet verplicht. Wimpel dit verzoek dus altijd beleefd af.

Wat dan wel? De ‘do’s’:

Onderhandel altijd tijdens een arbeidsvoorwaardengesprek:

Iedereen wil meer verdienen, maar de stap om hierover in gesprek te gaan met je werkgever blijft spannend. Terwijl, als je het gesprek goed voorbereid, het helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn.

Het getuigt van assertiviteit en daarnaast is het zo dat werkgevers altijd een ruimte open laten voor onderhandelingen over je startsalaris.

Het beste moment om over salarisverhoging te beginnen als je niet van baan wisselt is tijdens een functioneringsgesprek.

Bereid je goed voor door met goede argumenten te komen:

Dat doe je door op voorhand na te denken over welke rol je hebt en welke toegevoegde waarde jij bent of zal zijn voor het bedrijf. Probeer ook voorbeelden te geven zodat je werkgever er een beeld bij heeft.

Indien het een beoordelingsgesprek betreft:

Geef actuele voorbeelden van wat je tot nu toe hebt bijgedragen. Heb je een bepaald project goed afgerond? Doe je belangrijke taken die meer verantwoordelijkheid vragen en niet meteen bij je functieprofiel horen? Benoem ze!

Doe onderzoek:

Naar wat andere mensen in jouw vakgebied verdienen en kom met een realistisch voorstel aan de hand van eigen ervaring, opleiding enzovoort.

Probeer écht het gesprek aan te gaan:

In plaats van koppig te blijven in wat je in eerste instantie in je hoofd had. Bereid je voor op een afwijzing zonder daar boos op te reageren. Besef dat je het over een half jaar nog een keer kan vragen.

We wensen jou veel onderhandelingssucces met bovenstaande tips!


Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Wat is jouw ervaring? Laat het ons weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.