Omgaan met veranderingen op de werkvloer

JoyceBedrijven, Carrièreswitch, Ervaring, Inspiratie, Nieuws, Werkplezier Leave a Comment

Veranderingen horen bij het leven. Daar verander je niet veel aan… ?

Dus ook op de werkvloer krijg je vroeg of laat met grote of kleine veranderingen te maken. Of dat nu een collega of leidinggevende is die weggaat, een nieuwe locatie waarop je je werk moet uitvoeren (denk aan de kantoortuinen die veel discussie oproepen), of misschien wel een hele reorganisatie. 

Deze veranderingen roepen automatisch emoties op bij mensen. Zowel positieve als negatieve. Stel we gaan uit van de minder positieve emoties? Hoe ga je hier dan constructief mee om? Met zowel de verandering als alle emoties en handelingen die hierbij komen kijken, zodat het je werkplezier niet belemmerd?

We hebben een aantal tips op een rijtje gezet:

1. Herken wat de verandering met je doet

Voel je verdriet, boosheid, weerstand? Onderzoek wat het met je doet en erken dat deze emoties er nu eenmaal zijn. Het is ook belangrijk dat ze er mógen zijn van jezelf. Soms helpt het ook om ze op te schrijven en te beschrijven wat het met je doet. Herken je de emoties uit een eerdere situatie? Bedenk eens wat toen hielp én hoe die situatie is verlopen.

2. Stel vragen

Probeer voor jezelf een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van wat de verandering precies zal inhouden.  Stel dus vragen aan diegenen die je beter kunnen informeren over de gevolgen van de aanstaande verandering. Op die manier zijn je gedachten niet alleen op aannames gebaseerd en krijg je snel duidelijkheid over de situatie. Het goede nieuws, vaak valt het uiteindelijk allemaal reuze mee! 

3. Schets voor jezelf een realistisch beeld

Het fijnste is om eerste over de juiste informatie te beschikken, wat houdt de verandering voor jou in? Want daardoor kan je een goede inschatting maken op waar jij zelf invloed op hebt en waar niet, en kan je hier alvast op anticiperen. Het is dus niet zinvol om heel veel energie te blijven stoppen in de zaken waar je geen invloed op zal hebben. Kijk naar wat je zelf wél kan veranderen in jouw voordeel. 

4. Hoe ga je om met weerstand?

Verandering gaat bijna altijd gepaard met weerstand. Dat is heel logisch aangezien verandering een gevoel van controleverlies en/of onzekerheid kan veroorzaken. Belangrijk is dat je voor jezelf nagaat waar jouw weerstand precies mee te maken heeft. En vervolgens te kijken wat je nodig hebt om hiermee om te gaan. Hierbij nogmaals de tip om bij de juiste mensen de juiste vragen neer te leggen én een terug te kijken naar soortgelijke situaties uit het verleden.

5. Maak de balans op

Biedt jouw werk je nog genoeg voldoening? Maak een balans op van wat je belangrijk vindt om met voldoende plezier te gaan werken. Schrijf het op, praat met anderen die je goed kennen of ga eens in gesprek met een coach.  Je kan het ook bespreekbaar maken met je leidinggevende als je voelt dat die ruimte er is.

6. En last but not least, een verandering kan ook een kans zijn

Vergeet niet dat alle veranderingen juist nieuwe kansen met zich mee kunnen brengen. Groot en klein, of dat nu in je huidige baan zal zijn of niet! ?


Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Wat is jouw ervaring? Laat het ons weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.